Ayam Tiruan Dari China 100% Haram .. Subhanallah.. Ada antara anda yang pernah makan Ayam dalam Packaging Jenis ini ??

loading...

Umat Islam di negeri ini dinasihat supaya berhati-hati ketika membeli ayam proses di pasar-pasar ekoran rampasan bekalan ayam import 1 tan dari China menggunakan sijil halal palsu.

Satu sumber memberitahu, ketika ini Jabatan Agama Islam Sarawak (JAIS) dan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) sedang menjalankan siasatan ke atas sebuah syarikat makanan sejuk beku yang disyaki menggunakan sijil halal palsu untuk menjual ayam yang diimport dari China.

Kata sumber itu, penipuan tersebut terbongkar selepas sepasukan pegawai penguat kuasa JKDM, JAIS dan Jabatan Veterinar Sarawak menahan sebuah kontena berisi daging ayam proses di Pelabuhan Senari di sini pada pukul 8 pagi, Selasa lalu tetapi diisytiharkan sebagai sayur brokoli dari China.
loading...

8 Responses to "Ayam Tiruan Dari China 100% Haram .. Subhanallah.. Ada antara anda yang pernah makan Ayam dalam Packaging Jenis ini ??"

 1. masalah besar nie..semua jenis kontena wajib d buka dan diperiksa bagi mengelak kejadian sebegini.. syarikat terbabit wajib ditarik lesen operasi dan perniagaannya. mereka yang terlibat wajib d kenakan hukuman termasuk senarai hitam mereka dari terlibat dgn perniagaan.

  ReplyDelete
 2. masalah besar nie..semua jenis kontena wajib d buka dan diperiksa bagi mengelak kejadian sebegini.. syarikat terbabit wajib ditarik lesen operasi dan perniagaannya. mereka yang terlibat wajib d kenakan hukuman termasuk senarai hitam mereka dari terlibat dgn perniagaan.

  ReplyDelete
 3. Rasa dh kenyang org Islam makan Ayam ni...sapa yg perlu dipersalahkn..

  ReplyDelete
 4. Rasa dh kenyang org Islam makan Ayam ni...sapa yg perlu dipersalahkn..

  ReplyDelete
 5. bgus stop brg import... lgi bgus Malaysia kluarkn brg sndiri.. smpai bila maw TERmkn mkanan haram ni.. skrg byk btul bnda yg haram tpi letak halal... lma2 bru timbul isu halal haram...mnyusahkn btul... msa kluar msuk brg nda pla cek btul2...

  ReplyDelete
 6. Kasi tauke dia makan ayam ni sampai habis huhuhu

  ReplyDelete
 7. Tindakan penguatkuasa pd mereka terlalu ringan,sbb tu mereka ambil ringan dlm hal ni. Samannya pun 'kacang' jer..takde hal punya

  ReplyDelete
 8. Tindakan penguatkuasa pd mereka terlalu ringan,sbb tu mereka ambil ringan dlm hal ni. Samannya pun 'kacang' jer..takde hal punya

  ReplyDelete

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close